
جایگاه شفافیت در اقتصاد در دو سطح خرد و کلان تبیین شده است. در اقتصاد خرد شفافیت اقتصادی در رسیدن به بازار رقابت کامل اهمیت دارد، بهرهوری اقتصادی را افزایش میدهد و از وجود اطلاعات نامتقارن جلوگیری کرده که باعث پیشگیری از شکست بازار میشود و در نهایت بازار را به بهینه پارتویی[۱] میرساند. (Debreu, 1954)
شفافیت در سطح کلان بر تصمیمگیریهای کلان اقتصادی تاثیر میگذارد، دیدبانهای کلان و نهادهای نظارتی و تصمیمگیر با نگرش و اطلاعاتی دقیق ، بهروز و کارآمد تحلیل اقتصادی میکنند و باعث افزایش بهینهگی در تخصیص منابع میگردد از طرفی طبق نظریه لوکاس[۲]، مفهوم “خنثی بودن پولهای تزریقی به اقتصاد” را که موجب اتخاذ تصمیمات ناصحیح اقتصادی بخشهای اقتصادی میشود را میگیرد. در نهایت شفافیت اطلاعات در سطح کلان جامعه باعث افزایش بهرهوری میشود. برای کل اقتصاد شفافیت موجب رشد اقتصادی میشود.
در ادامه ابزارها و سیاستهای شفافیت و سپس تاثیر و اهمیت شفافیت اقتصادی را بر تعدادی از نهادهای اقتصادی بررسی کردیم. نتیجه این شد که شفافیت اطلات اثراتی بر نهادهای بررسی شده داشته و خواهد داشت که اهمیت این تاثیرات چنان است که نیاز به بررسی این مهم داریم.
در انتها با توجه به اینکه: ۱-رشد اقتصادی مرهون رشد بخشهای خرد و کلان اقتصاد جامعه است، ۲-هماهنگی بین نهادی موجب رشد میشود و ۳- شفافیت موجب رشد اقتصادی خرد و کلان شده و راه مقابلهای ساختاری در برابر فساد است، همچنین هماهنگی را بین نهادها فراهم میسازد، شفافیت باید به عنوان یکی از عوامل رشد و توسعه در دنیای مجازی پیشرو مورد بررسی قرار بگیرد. اهمیت این موضوع در کشور ما به دلیل پدیدار شدن فسادهای سالهای اخیر چندین برابر شده است. (شریفی, ۱۳۹۵)
[۱] Pareto optimum
بهینه پارتو بيان ميكند كه هر سياست اقتصادي نميتواند به ضرر همه افراد جامعه باشد، بلكه با اجراي هر سياستي حداقل وضعيت بعضي افراد بهتر و بعضي ديگر بدتر ميگردد.
[۲] Lucas’s theory